Kuchnia

DESEREK

Jak zrobić lody domowym sposobem? - porada Tipy.pl

Warto przygotować je w domu z własnych sprawdzonych produktów, mamy wtedy pewność, że składają się z samych sprawdzonych i naturalnych składników. Mamy wtedy pełny wybór, co do smaków i dodatków.

3 jajka - najlepiej takie ze wsi, od grzebiącej kurki, ważne też aby były świeże
* 0,5 litra śmietany kremówki
* niepełna szklanka cukru
* cukier waniliowy

Rozdzielamy żółtka i białka, i wlewamy je do osobnych miseczek.
3
Białka wraz z połową cukru ubijamy na sztywną pianę, przy pomocy miksera.
4
Następnie dodajemy do piany żółtka i ubijamy dalej.
5
Masę dolewamy do schłodzonej śmietanki z resztą cukru i cukrem waniliowym i dalej ubijamy, do czasu, aż masa stanie się gęsta.
6
Teraz najprzyjemniejsze, czyli dodawanie smaku naszym lodom. Możemy użyć czekolady, owoców, dżemów, bakalii itp. Wybór smaków jest absolutnie zależny od nas, możemy wybrać kilka i porozkładać masę do kilku różnych pudełek, do każdego dorzucając inne dodatki np. rozpuszczoną kawę, truskawki i wanilię. Otrzymamy trzy wspaniałe smaki i trzy piękne kolory.
7
Lody przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Od czasu do czasu powinno się wyjąć pudełko i zamieszać zamarzającą masę, aby lody pozostały puszyste. Czas zamrażania zależy od ilości lodów, wiadomo że jeśli stworzymy jeden smak w dużym pudełku, sprawa potrwa dłużej niż kilka smaków porozkładanych na mniejsze pudełka.
8
Gdy mamy gotowe lody, nakładamy je specjalna łyżką do tworzenia kulek do ładnych pucharków, całość dekorujemy domową bitą śmietaną, świeżymi owocami, słodkimi rurkami i ajerkoniakiem.
Pyszne, kolorowe i kaloryczne, czyli to co uwielbia każdy! Możemy być pewni, że taki w pełni przygotowany własnymi rękami deser, zrobi wrażenie na każdym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation