Kuchnia

DESEREK

Kawowa Panna Cotta - Pani Tereska - Przepisy od serca

Składniki

Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wrzątku
70 g cukru pudru
1 Laska wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Mus czekoladowy:
80 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki 30% (100 ml + 150 ml)

Opakowanie Żelatyny w listkach Dr. Oetkera.

Sposób przygotowania

1. Deser zaczęłam od przygotowania masy śmietankowej.
2. Do rondelka przelałam śmietankę. Kawę zalałam wrzątkiem i przelałam do śmietanki, dodałam cukier. Laskę wanilii nacięłam wzdłuż, łyżeczką wybrałam ziarenka i razem z laską dodałam do śmietanki, wszystko zagotowałam. Usunęłam laskę wanilii i odstawiłam z palnika.
3. 4 listki żelatyny namoczyłam przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dodałam do ciepłej masy śmietankowej.
4. Gotowy deser przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki.
5. Kiedy masa śmietankowa tężała w lodówce, zaczęłam przygotowywać mus czekoladowy.
6. Nad garnkiem z gotująca się wodą postawiłam szklaną miseczkę. Umieściłam w niej kawałki czekolady, dodałam 100 ml śmietanki i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Miseczkę odstawiłam do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając rózgą.
7. W tym czasie ubiłam pozostałe 150 ml śmietanki i delikatnie wymieszałam z czekoladową masą.
8. Mus przelałam do słoiczków, tworząc górną warstwę deseru i odstawiłam jeszcze na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation