Biżuteria

biżuteria

Składniki dla 4 osób
4 dojrzałe gruszki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g gorzkiej czekolady, ¾ szklanki wody, 1 łyżka gruszkowego likieru, płatki migdałowe do posypania, lody waniliowe

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste. Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni. Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.

www.smakizycia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation