Kuchnia

Przepisy

Sałatka ziemniaczana

0,5 kg młodych ziemniaków
3 ogórki małosolne
5 dużych rzodkiewek
szczypiorek z dymką

sos: łyżka majonezu + łyżka jogurtu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku (w wersji wegańskiej używamy np. majonez/jogurt sojowy)

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i w całości gotujemy razem ze skórką w wodzie z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości, ale nie do rozgotowania. Proponuję użyć niedużych ziemniaczków. Odsączamy i kroimy w plastry. Oczywiście możemy ziemniaki obrać – ale nie musimy.

Ogórki małosolne kroimy w kotkę, rzodkiewki w plasterki. Szczypiorek razem z dymką drobno kroimy.

W misce mieszamy składniki naszej sałatki. A teraz czas na sos. Majonez z jogurtem mieszamy, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Sosem polewamy naszą sałatkę i delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek np. do dań grillowych lub jako samodzielne danie.

Sałatka ziemniaczana to taki fajny kontrast chrupkich nowalijek i delikatnie aksamitnych ziemniaków. Polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation