Ogród

Pod gołym niebem....

Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche)

Słodkie okruszki

Składniki: (na formę 24×24)

Na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka jaj klasy M
200 g zimnej margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
*ja używam głównie jogurt naturalny

Ponadto:

14 większych truskawek
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 szklanki mleka (można ciut mniej)
niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
2 pełne łyżki masła
Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką).

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza).

Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania reszty składników.

Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego zgęstnienia, mieszając aby nie powstały grudy.

Gęsty budyń wykładamy łyżką na podpieczony spód. Następnie na warstwie budyniu układamy pocięte połówki truskawek. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i tworząc a la łatki układamy na warstwie budyniu z truskawkami (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie na złoty kolor około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować).

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation