Ogród

Pod gołym niebem....

Sałatka gyros ognista

– składniki:

Piersi z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki
Przyprawa do kurczaka – tak, by całe piersi były otoczone w przyprawie
Przyprawa Chilli w proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków)
Pomidory – 3 średnie sztuki
Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki
Ogórek świeży – 1 duża sztuka
czerwona cebula – 2 małe sztuki
kapusta pekińska – pół średniej sztuki
Majonez – 4 pełne łyżki
Kukurydza konserwowa – 1 puszka
Olej do smażenia

Sałatka Gyros ognista
Sałatka Gyros ognista



Sałatka gyros ognista – wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego warto je przykryć). Ostudzić. Jeśli mięso wyda się nam mało pikantne, można wtedy jeszcze dorzucić nieco chilli.
Kapustę pekińską poszatkować.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Ketchup wymieszać z majonezem (Warto użyć majonezu i ketchupu lepszej jakości, co znacznie wpływa na walory smakowe sosu i całej sałatki).
Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę.
W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation