Kuchnia

przetwory

Sałatka z cukinii i ogórków

Składniki:
4 kg ogórków
4 kg cukinii
1 kg marchwi
1 kg cebuli
2 szklanki octu 6 %
1 szklanka oleju
8 łyżek cukru
6 łyżek soli
15 łyżeczek natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu


Ogórki, cukinię, cebulę i marchewkę zszatkować i zasolić. Włożyć do jednego gara i odstawić na 2 godziny. Przygotować zalewę: Do wielkiego gara wlać olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki i pieprz. Do zalewy dodawać wyciśnięte warzywa (ogórki,marchewkę, cukinię i cebulę). Gotować w zalewie około 15 minut. Gorące przekładać do słoików. Pasteryzować 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation