Kuchnia

Dietetyczne warzywne kubełki z fetą i pepperoni

120 g cukinii
100 g kalafiora
150 g brokułów
100 g czerwonej papryki
50 g czerwonej papryczki pepperoni
50 g odtłuszczonego sera feta
40 g zielonych oliwek
4 jajka
65 g pełnoziarnistej mąki żytniej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta chili

Brokuły oraz kalafior dzielimy na bardzo drobne "drzewka" i wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę, po 4 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W między czasie do dużego naczynia ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki.
Wrzucamy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz poprzekrawane w pół oliwki.
Następnie bardzo drobno siekamy papryczkę pepperoni i dodajemy do reszty składników.

Gdy brokuły i kalafior nie będą już gorące, dodajemy je do pozostałych warzyw, następnie wbijamy 4 jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na samym końcu do naczynia wkładamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta i raz jeszcze delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy w temperaturze 170 stopni 40 minut + kolejne 5 minut z termoobiegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation