Kuchnia

pysznosci 2

ciasto z porzeczkami i kokosowa kruszonka

Tortownica 23 cm lub forma 24x24 cm:
Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
150g miękkiego masła,
1 jajko,
1 łyżka wody
*2 łyżki mąki

Nadzienie:

400g porzeczek,
1 łyżka mąki kukurydzianej

Wierzch:

50g wiórków kokosowych,
5 łyżek cukru,
50g masła,
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)


Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, masło. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeb dodając wodę. Blaszkę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 23 cm). Wykładamy do formy 2/3 ciasta.

Wierzch: masło topimy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, wiórki, mieszamy.

Owoce obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy je na ciasto. Wierzch posypujemy kokosową kruszonką.

Do reszty ciasta dodajemy 2 łyżki mąki i robimy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 45-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation