Kuchnia

kuchnia

3 jajka
180g cukru
300g serka ricotta
150g stopionego masła
250g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekoladowych kropelek do zapiekania
cukier puder do posypania

Tortownicę z kominkiem wysmarować dokładnie masłem. Przyciąć pasek papieru do pieczenia o szerokości 12cm i długości równej obwodowi tortownicy. Wyłożyć nim wewnętrzną ściankę tortownicy. Dno i kominek posypać bułką tartą. Można oczywiście użyć większej tortownicy. Nie będzie wtedy konieczności podwyższania jej ścianek, ale ciasto będzie niższe.

Utrzeć serek z cukrem. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno po całym jajku. Następnie wlać przestudzone roztopione masło. Po wymieszaniu składników wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze wszystko przez chwilę. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki (może też być posiekana czekolada) i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Na patyczku może być roztopiona czekolada, ale nie może być śladów surowego cista. Zostawić w formie na 10 minut po czym wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation