Kuchnia

Kuchnia

Ciasto krówka bez pieczenia

Składniki
5 paczek herbatników *
paczka krakersów *
puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa z puszki
1 l pełnotłustego mleka
4 żółtka
pół szklanki cukru + 1 łyżka
szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1/2 l śmietany kremówki
starta czekolada

Odlać szklankę mleka, wymieszać z żółtkami i mąką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać mieszankę mleczno-jajeczną i ugotować budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Formę o wymiarach 27x21 cm wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć masę kajmakową (jeśli mamy mleko skondensowane to należy je dzień wcześniej gotować przez ok. 4 godziny w garnuszku, uważając, by puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie wyciągnąć z wody i zostawić na całą noc, żeby ostygło). Ułożyć warstwę krakersów. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru (można pominąć). Wyłożyć, posypać startą czekoladą. Ja tym razem posypałam wiórkami, bo nie miałam już czasu na tarcie ;)
Smacznego!

* ilość orientacyjna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation