Książka

przepisy

Rurki z kremem II (łatwiejsze)

50 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g masła
125 g śmietany 18%

Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1-1,5 godz., aby się schłodziło.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na ok. 1-2 mm, tniemy na paseczki o szerokości ok.1,5 - 2 cm.
Nawijamy na nasmarowaną masłem foremkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy, stukamy foremką o blat, a rurka sama się zsunie

Krem
500 ml mleka 3,2%
6 żółtek
100 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%



Mleko gotujemy. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy mąki i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy pół szklanki z tego już ugotowanego mleka (dodajemy cienkim strumyczkiem, cały czas miksując).
Następnie masą jajeczną dodajemy do mleka i cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (powinna być troszkę bardziej gęsta niż budyń).
Odstawiamy, studzimy.
W osobnej misce miksujemy kremówkę na sztywno. Dodajemy do ostudzonej masy, aż się połączą. Kremem nadziewamy rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation