Kuchnia

Dania ze smakiem

PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI

dla dzieci , do pracy , na-lato , placki , płatki owsiane , sniadanie-na-cieplo , sniadanie-na-slodko , śniadanie , truskawki
PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI
24.6.17
Placki z truskawkami to typowo sezonowe danie. Takie śniadania kojarzą mi się z latem i weekendami kiedy wspólnie możemy usiąść do stołu. Tym razem daliśmy tacie pospać i sami zeszliśmy do kuchni żeby zjeść śniadanie. Wiktor zajął się łamigłówkami więc ja mogłam pobawić się w "co zalega w lodówce" i w śniadanie bez chleba o którym zapomniałam :) Na szczęście w ogródku mieliśmy trochę truskawek w lodówce maślankę a pozostałe składniki zazwyczaj po prostu są :)

Przepis na placki pojawił się dzięki Tacie który pospał dłużej i wyjątkowo udało mi się zrobić zdjęcia bo wszystkie nie zniknęły od razu po zdjęciu z patelni :) Na zimno są równie smaczne, dlatego polecam je również do śniadaniówki czy do piknikowego menu.

placki z truskawkami
przepis na: PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI

12-15 placków
200 ml maślanki
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła + do smarowania patelni
400 g truskawek

miód do podania

Wakacyjne śniadanie

Płatki owsiane zalewam maślanką i odstawiam na 10 minut.
Dodaję jajka, mąkę z sodą, cukier oraz olej kokosowy. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki przekrawam na połówki.
Patelnię smaruję olejem, wykładam po 2 łyżki masy na 1 placek. Na wierzchu układam pokrojone truskawki.
Patelnię przykrywam i smażę przez 2-3 minuty, następnie przekładam placki na drugą stronę i smażę jeszcze 1,5 minuty bez przykrycia.
Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym żeby pozbyć się resztek truskawek i smaruję ją olejem.

Placuszki podaję polane miodem.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation