Kuchnia

Ciasta÷z owocami

Ciasto dyniowe z czekoladą:

200 g puree z dyni,
130 g cukru,
100 ml oleju,
110 g mąki pszennej tortowej,
60 g mąki żytniej,
2 jajka,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli,
100 g czekolady deserowej

polewa -
40 g czekolady deserowej,
40 g czekolady mlecznej,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka słodkiej śmietanki lub mleka

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

W misce wymieszać rózgą kuchenną jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, olej, jogurt, cynamon. Dodać dyniowe puree i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Do oddzielnej miski przesiać obie mąki i sodę. Dodać sól i wymieszać.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać ciasto łyżką.

Czekoladę pokroić w małą kostkę. Oprószyć mąką i dodać do ciasta.

Foremkę z kominkiem lub małą keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem.
Piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Przygotować polewę - połamane na kawałki czekolady, masło i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta, dodać więcej śmietanki lub mleka.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation