Kuchnia

desery

Składniki:
Placuszki:
⦁ 1 szklanka maślanki naturalnej
⦁ 1 szklanka mąki gryczanej
⦁ 1/4 szklanki mąki orkiszowej
⦁ 1 jajko
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
⦁ rukola
⦁ bekon
⦁ awokado
⦁ 1 jajko
⦁ sok z cytryny
⦁ sól, pieprz
⦁ olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy obydwa rodzaje mąki, szczyptę soli i pieprzu praz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.
Usmażone placuszki układamy w stosik. Przekładamy je dodatkami: rukola, awokado, bekonem i jajkiem. Podajemy na ciepło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation