Kuchnia

obiad

SOS KURKOWY
Składniki:

300 g kurek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy extra vergine
100 ml śmietany 30%
1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki  pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz

Kurki obrać, oczyścić z piasku, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby osuszyć na ściereczce, większe można podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i oliwy i zeszklić lekko posolona cebulę i czosnek. Dodać pozostałe masło i oliwę wsypać kurki i smażyć na średnim ogniu 4 – 5 minut. Wlać zahartowana śmietanę, wymieszać i  gotować 3 – 4 minuty aż sos się zagęści. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos kurkowy podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, chlebem, makaronem, kaszą.


Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation