Kuchnia

obiad

Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami

Składniki

700 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 szklanka śmietanki (użyłam płynnej śmietanki 12 %)
pół szklanki wody lub bulionu
2 ząbki czosnku (lub do smaku)
pół szklanki tartego sera typu parmezan
duża garść świeżego szpinaku
pół szklanki suszonych pomidorów pociętych w paseczki
bazylia, oregano, sól, pieprz

Wykonanie
Piersi z kurczaka opósz solą i pieprzem, a następnie ugrilluj lub usmaż na małej ilości tłuszczu (możesz je podzielić na mniejsze porcje).
Na dużą patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
Dodaj do czosnku śmietankę oraz wodę lub bulion, wsyp straty ser.
Zamieszaj całość i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone suszone pomidory oraz szpinak.
Na koniec dodaj piersi z kurczaka - obtocz je w kremie.
Piersi podawaj z ugotowanym makaronem albo z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation