Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

dwukolorowy jabłecznik z gruszką

*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
350 g masła
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
skórka z cytryny
dodatkowo:
4 jabłka
2 gruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
na lukier:
4 łyżki cukru pudru
łyżka wrzątku

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation