Kuchnia

dania obiadowe

makaron ze szpinakiem

Składniki:

250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine
1 łyżka oliwy
1 mała cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
250 g świeżego szpinaku
1/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
1/4 łyżeczki czosnku w proszku


bułka tarta:

1 łyżka masła
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/4 szklanki bułki tartej


Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation