Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort malinowo-kokosowo-czekoladowy
Składniki na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus malinowy
300 g malin
1/4 szklanki cukru
75 ml wody
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietanki 30%
Składniki na mus czekoladowy
330 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
100 g mlecznej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
Składniki na mus kokosowy
75 g wiórek kokosowych
225 ml mleka 2%
60 g cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietanki 30%
Składniki na polewę
100 g gorzkiej czekolady (my użyłyśmy Goplany)
150 ml śmietanki
3/4 łyżki masła
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier.
Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.
Mąkę i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.
Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić i przekroić biszkopt na połowę.
Śmietankę podgrzać, aby była mocno gorąca i zalać nią pokruszoną czekoladę. wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin . Po wyjęciu z lodówki ubić mikserem na gęstą masę.
Aby wykonać mus malinowy należy z wody i cukru zagotować syrop, włożyć do gorącego syropu maliny (część można zostawić w całości i dodać na koniec) i podgrzewać przez około 1 minutę. Żelatynę zalać 40 ml zimnej wody odstawić do napęcznienia. Wystudzone maliny przetrzeć przez sito, jeśli nie lubimy ziarenek w masie. Przetarte przez sito maliny wymieszać z żelatyną i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z żelką malinową (i ew. pozostałymi całymi malinami) i wstawić na kilka minut do lodówki.
Wiórki, mleko i cukier umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w 40 ml wody i dostawić do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do lekkiego zgęstnienia. Śmietankę ubić na sztywno i ręcznie wymieszać z masą kokosową. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Polewa:
Śmietankę, czekoladę i masło umieścić w szklanej lub metalowej misce i postawić nad rondlem z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia- czekolada musi mieć konsystencję jogurtu.
Na paterze umieścić jeden blat i nasączyć ponczem. Posmarować musem czekoladowym i umieścić w lodówce na 10-15 minut. Podobnie postąpić z musem malinowym i kokosowym. Przykryć drugim dużym blatem. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Polać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki na co najmniej 15 minut.
MA==