Kuchnia

desery

Ciasto jagodowe
Składniki: 60 dag jagód, 6 łyżek oliwy z oliwek, 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 4 jajka, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji rumowej, cukier puder, tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie: jagody wypłukać i osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać dwie łyżki wody, esencję rumową, oliwę i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy; przez około 30 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation