Kuchnia
ciasto
Ciasto jajko sadzone | Moje Wypieki
Składniki na ciasto:
2 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać - ciasto przykryje papier cienką warstwą.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ja po wystudzeniu dodatkowo odwróciłam blat by rumiana skórka ciasta była na spodzie, aby ciasto w całości się lepiej prezentowało.
Masa serowa:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)
6 - 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
1-2 małe puszki moreli w syropie (lub z kompotu)
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny - ubić, do wymieszania i połączenia.
Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.
Galaretka**:
500 ml syropu z moreli (lub kompotu), w temperaturze pokojowej
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudkie żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przezroczysta podgrzać ją w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić.
Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia.
Ponadto:
garstka posiekanych pistacji
Przed podaniem posypać ciasto pistacjami. Kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każego z kwadratów. Przechowywać w lodówce.
* Używając galaretki cytrynowej można pominąć sok z cytryny. Galaretka cytrynowa jest też słodsza od winogronowej, można zmniejszyć ilość cukru w masie serowej lub posłodzić do smaku.
* Zamiast syropu z moreli można użyć napoju Sprite, można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej (2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania).
MA==