Kuchnia

pasztety

Pasztet drobiowy z wątróbką
Pieczony w kąpieli wodnej
keksówka 30x10 cm

Składniki:
1,2 kg podudzi z kurczaka z rosołu
1 kg wątróbki drobiowej
150 gram masła
2 duże ugotowane marchewki
2 spore ugotowane pietruszki
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka majeranku
1 lekko czubata łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu zielonego
150 ml słodkiej śmietanki
100 gram kaszy manny
2 duże jajka

Przygotowanie:
Kurczaka oddzielić od skóry i kości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim poszatkowana cebulę. Dodać rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku, przesmażyć, zdjąć z patelni.
Ponownie rozgrzać na patelni kolejne 2- 3 łyżki oleju i podsmażyć na nich wątróbkę z każdej strony.
Mięso z kurczaka, wątróbkę, marchewki, pietruszki oraz cebulę z czosnkiem zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Doprawić tymiankiem, majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Spróbować, w razie potrzeby jeszcze raz przyprawić poszczególnymi składnikami.
Dodać kaszę manną, śmietankę i jajka, wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 30x10 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę mięsną, wyrównać wierzch. Zagotować ok 1 litr wody. Pasztet umieścić w większej formie do której wlać 1 litra wrzątku. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut w 190-200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation