Kuchnia

ciastka

Lekkie ciasto z truskawkami na kwaśnym mleku

" Ciasto z serii prostych i szybkich. Takie do przygotowania na już, gdy zachce się nam czegoś do herbatki. Można je zrobić z różnymi owocami, a nawet upiec jako babeczki. Miękkie, wilgotne i soczyste od owoców. Takie zwyczajne letnie ciasto z owocami. "


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 ml kwaśnego mleka
2 jajka
400-500 g truskawek

Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę wymieszać w jednym naczyniu. Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać z kwaśnym mlekiem i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Foremkę 20 x 32 cm lub trochę mniejszą 22 x 26 cm, wtedy ciasto będzie wyższe, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i na wierzchu ułożyć truskawki. Piec ok. 30 minut w 180 st. C. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation