Kuchnia

ciastka

Babka kokosowo- kakaowa

Składniki:
Ciasto kokosowe:
4 białka
200g cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
200g kokosu
Ciasto kakaowe:
200g masła lub margaryny
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 żółtka
200g mąki pszennej
30g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (50ml)
Dodatkowo:
ok. 50g białej czekolady
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
Dodać aromat i kokos. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg: 160°C).
Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem do utartej masy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55min.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto udekorować czekoladą i jeszcze płynną posypać kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation