Kuchnia

Przepisy

Zakątek Smakosza: Sernik 3 Czekolady
Składniki na spód:
160 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
3 łyżki miękkiego masła
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego w wiadereczku
3/4 szklanki cukru kryształ
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%



WYKONANIE:
Ciastka zmiksować z masłem w blenderze.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć masą z ciasteczek, dokładnie ją ubijając. Wstawić do lodówki.
Jajka zmiksować z cukrem kryształ. Następnie dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce ser. Na samym końcu wlać ekstrakt z wanilii.Masę podzielić na 3 równe porcje.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Formę włożyć do piekarnika na 10 minut. Pod spód najlepiej położyć większą formę jeśli mamy nieszczelną foremkę, aby masło nie wyciekło.
W 3 osobnych miseczkach roztopić w kąpieli wodnej czekolady. Najlepiej zacząć od białej, mlecznej a na końcu gorzkiej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, a do gorzkiej 2 łyżki).
Do 1/3 masy serowej wlać cienkim strumieniem białą czekoladę cały czas mieszając na średnich obrotach mikserem. Gdy składniki się połączą, wlać na podpieczony spód ciasteczkowy.
Analogicznie postępujemy z mleczną i gorzką czekoladą. Następne warstwy nakładamy dużą łyżką NIE wlewamy bo masy się wymieszają i nie będzie ładnych warstw - tak zrobiłam za pierwszym razem i wyszedł mi łaciaty sernik:).
Piec w nagrzanym piekarniki 180C przez 15 minut, a następnie zmniejszamy do 160 C i pieczemy przez 1h - 1h 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Następnie włożyć na kilka godzin do lodówki.
Masa z zewnątrz powinna być ścięta, a w środku ciasto lekko wilgotne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation