Kuchnia

ciasta i ciasteczka z owocami

Puszyste ciasto z owocami na oleju.

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę .

Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.

3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).

4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation