Kuchnia

Foodlover

Brownie z cukinii

Wilgotne, lekko nawet ciągnące i pyszne. Bardzo czekoladowe i intensywne, choć bez grama cukru, z samych zdrowych mąk i tłuszczów. Zero warzywnego posmaku, żadnych cukiniowych włosów między zębami – wspaniała fit alternatywa dla klasycznego brownie.

Składniki:

(na dużą, prostokątną blachę, ok. 25 kawałków, na mniejsze imprezy i blaszki zalecam połowę)
◾2 średnie cukinie (2,5 szklanki po starciu i odciśnięciu)
◾1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego (około 10 łyżek)
◾2 jajka
◾1 szklanka ksylitolu (lub cukru czy innego słodzika np. erytrolu)
◾2 szklanki mąki (użyłam po szklance pszennej pełnozianistej i jaglanej, może być sama pszenna)
◾3/4 szklanki gorzkiego kakao
◾2 łyżeczki proszku do pieczenia
◾1 łyżeczka soli
◾opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu waniliowego, orzechy włoskie i/lub gorzka czekolada (posiekana)

Przygotowanie:
◾piekarnik zagrzać do 180 st.
◾cukinię zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć (dłońmi lub na sicie)
◾cukinię wymieszać w misce z olejem, ksylitolem (cukrem) i jajkami
◾w osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, ewentualnie dodać posiekane orzechy lub czekoladę
◾składniki obu misek połączyć ze sobą i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej lekko mąką
◾piec ok.30 minut (do suchego patyczka)
◾po ostygnięciu można jeszcze polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation