Kuchnia

Przepisy

Ciasto Kubanka - PrzyslijPrzepis.pl


Biszkopt:
4 jajka,
130g mąki pszennej,
70g cukru,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Poncz:
1/2 szklanki kawy,
3 łyżki rumu.

Krem:
2 szklanki mleka,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
200g masła.

Dodatkowo:
500g śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
16 herbatników kakaowych,
16 herbatników maślanych.
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kubanka

1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.

2. Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation