Kuchnia

Smaki Świata

Mięsne babeczki z kremem z dyni - Cook it Lean
Składniki
Babeczki
500 g dowolnego mięsa mielonego (ja użyłam wołowego)
1/2 pętka chorizo
2 jajka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 mała czerwona cebula (opcjonalnie)
sól
Krem
1/2 dyni hokkaido
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka mleka kokosowego
Wskazówki
1 godz 200 °C 8 babeczek forma na muffinki
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Chorizo obieramy z błonki, kroimy w plastry a następnie drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy chorizo, cebulę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Powstałą masę umieszczamy w foremkach. Ja użyłam silikonowych, żeby uniknąć ew. problemów z przywieraniem. Do nakładania masy użyłam gałkownicy do lodów – 1 porcja ciasta to 1 gałka.
Muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Może się zdarzyć, że z muffinek „wykipi” białko. Można je z łatwością ściągnąć.
Dynię kroimy w księżyce i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do piekarnika razem z muffinkami.
Po upieczeniu muffinki studzimy a w tym czasie przygotowujemy krem. Upieczone kawałki dyni wrzucamy do malaksera, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i koncentrat. Miksujemy na masę. Na początku będzie bardzo gęsta. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy mleko kokosowe, aż do otrzymania konsystencji gładkiego kremu (jak do dekoracji ciasta).
Krem nakładamy do rękawa i dekorujemy ostudzone muffinki. Możemy ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation