Kuchnia

aprzepisy

piecze się : Proste ciasto z podwójnymi malinami, twarożkiem i płatkami owsianymi

składniki na ciasto:
(blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm)
250g mąki pszennej,
250g płatków owsianych,(można użyć po 125g drobnych i 125g górskich jeśli nie mamy do dyspozycji malaksera)
250g masła,
150g brązowego cukru,
½ łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki soli

warstwa serowa:
4 jaja,
200g drobnego cukru,
500g twarożku (Quark)- może być drobno zmielony twaróg,
100g rozpuszczonego wystudzonego masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 Łyżka soku z cytryny,
230 ml kremówki,
ponadto:
250g malin,
150g marmolady lub dżemu malinowego,


sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180°C.

Blaszkę o wymiarach 30 na 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

250g masła roztopić na małym „gazie” i przestudzić lekko.

W malakserze umieścić płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon oraz sól i pulsacyjnie zmiksować przez zaledwie 3 sekundy.
Wlać przestudzone masło i ponownie lekko zmiksować pulsacyjnie.

Połowę owsianego ciasta wyłożyć równomiernie do blaszki i delikatnie wyrównać, nie dociskając jednak zbyt mocno.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec do lekkiego zbrązowienia (około 15min.)

W międzyczasie zmiksować ze sobą na jednolita masę wszystkie składniki na warstwę serową.

Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i rozsmarować na nim równomiernie dżem lub marmoladę.

Na warstwę dżemu wylać masę serową i delikatnie wyrównać lekko potrząsając blaszką.

Na masę serową rozłożyć równomiernie maliny.

Warstwę malinową posypać równomiernie pozostałym ciastem i wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika.

Obniżyć temperaturę do 170°C i piec około 70 minut., az warstwa serowa przestanie być płynna, może zaistnieć konieczność wydłużenia czasu pieczenia.

Docelowo warstwa serowa powinna być sprężysta lecz zwarta a warstwa ciasta z wierzchu lekko zarumieniona.

Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, będzie się wtedy ładnie kroiło.
Smakuje najlepiej pierwszego dnia.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation