Kuchnia

Ciasta

bananowa kostka - przepis ze Smaker.pl


ciasto kruche: 3 żółtka
100 g masła
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru pudru
bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo: 8 bananów
puszka ananasów
2 cytrynowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie

Składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 15-20 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy.

Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.

Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką.

Posypujemy posiekaną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation