Kuchnia

Kuchnia. Obiady

Gruzińskie pierogi
- Chinkali z mięsem | magiczny składnik

Mąka pszenna: 3 szklanki
Woda: ok 3/4 szklanki
Mielona wieprzowina: 300 gram
Mielona wołowina: 300 gram
Bulion mięsny: 1 szklanka
Czosnek: 1 ząbek
Kolendra mielona: 2 łyżeczki
Kolendra świeża: liście z całej doniczki
Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Najlepiej jak je zmielisz lub zrobi to Twój rzeźnik. Wtedy masz pewność jakości mięsa. Zmieszaj oba typy mięsa ze sobą, dodaj drobno posiekany czosnku, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz. Samo mięso nie wystarczy, by wytworzyć wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali, trzeba dolać do niego około szklanki bulionu. Może być też woda, lecz wtedy trzeba mocniej doprawić mięso.

2. Do mąki wsyp trochę soli i wlej wodę. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody lub mąki. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 5 minut, aż do czasu, kiedy uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Następnie ciasto należy rozwałkować na trochę większą grubośćniż na polskie pierogi.

3. Wycinaj ok. 10 cm krążki. Na środek ciasta nałóż ok. łyżkę nadzienia. Teraz musisz zawinąć ciasto na swoiste zakładki do góry. Zakładek powinno być ok. 10-15. Ciasto na górze porządnie uszczypnij tworząc taki dzyndzel, za który będzie wygodnie złapać.

4. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gaumardżos!

http://magicznyskladnik.pl/2013/10/gruzinskie-pierogi-z-miesem-chinkali/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation