Kuchnia

IMIENINOWO

Sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą, pomidorkami i ...

Składniki:

2 filety z kurczaka
przyprawa ziołowa do drobiu
olej do smażenia
1 brokuł
sól i cukier
kostka fety
ok. 200 g pomidorków koktajlowych
50 g orzechów włoskich

Sos:

mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok i skórka starta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół do pizzy
sól i biały pieprz
szczypta cukru

Grubo posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu połączyć dokładnie ze sobą, schłodzić. Filety umyć, oczyścić z włókien, pokroić w kostkę i usmażyć na lekko złoty kolor na oleju, dodając pod koniec przyprawę ziołową. Ostudzić. Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, dodać sól i cukier, włożyć brokułowe różyczki, gotować ok. 4 minut. Odcedzić, zahartować na sitku zimną wodą. Fetę pokroić w kostkę, pomidory ubyć. W salaterce układać na przemian kurczaka, fetę, pomidory i różyczki brokuła. Polać sosem i posypać orzechami, sałatkę schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation