Kuchnia

same pyszności ...mniam...

Galaretka z czerwonej porzeczki z dodatkiem kolendry

Lubicie galaretki owocowe? my bardzo. Szczególnie takie, które są lekko kwaśne i dość gęste.

Galaretka z czerwonej porzeczki z dodatkiem ziaren kolendry idealnie pasuje jako dodatek do herbatników, krakersów, na kanapki, tosty i do przełożenia ciast owocowych.

Składniki
1 kg czerwonej porzeczki

250g czarnej porzeczki
500g cukru
2 łyżki ziaren kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
1 żel-fix 2:1
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
czerwona porzeczka przepis
Porzeczki myjemy i obieramy.

Kuleczki porzeczek wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.

Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc.

Kolejnego dnia wsypujemy nasiona kolendry, cynamon, żel-fix i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu, nie mieszając, aby kuleczki się nie rozpadły.

Gotową galaretkę z czerwonej porzeczki przelewamy do słoiczków,

jeśli używacie słoików typu twist, wystarczy je zakręcić i odwrócić do góry dnem na 30 minut.

Jeśli używacie słoików typu weck, trzeba je pasteryzować przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation