Kuchnia

potrawy

POLĘDWICZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM

Składniki na 12 sztuk:

• 500 g polędwiczki wieprzowej
• 60 g sera camembert
• 200 g szynki suszonej parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
• tymianek
• 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

Cynamonowy sos śliwkowy:

• 350 g śliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
• 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
• po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry. Rozbić na cieńsze filety. Oprószyć delikatnie solą (ale uwaga, szynka suszona jest słona) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć na desce. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki.
W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać.
Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
Zdejmować z patelni i odkładać na podgrzany talerz rozpoczynając od najmniejszych roladek. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni. Podczas smażenia polędwiczek początkowo ustawiamy większy ogień, później stopniowo go zmniejszamy. Polędwiczki polać tłuszczem pozostałym na patelni (można go pozostawić w naczyniu, nie trzeba wykorzystywać w potrawie).
Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać razem z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation