Kuchnia

kuchnia

Placek z owocami

Składniki

2 szklanki mąki
pół kostki margaryny (lub masła)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
pół szklanki mleka (a nawet 2/3 szklanki)
truskawki, maliny, jagody (mogą być śliwki)

Etapy przygotowania:

Składniki sypkie (mąka, cukier, proszek do pieczenia) zmieszaj w jednej miseczce, składniki mokre zmieszaj w drugiej (jajka, mleko, rozpuszczone masło). Dodaj mokre do suchych i energicznie mieszaj przez 2 minuty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż ciasto do formy, ułóż owoce i piecz przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).

Ciasto przed pieczeniem powinno być gęste, po upieczeniu jest nie za słodkie i fajnie pasują do niego kwaskowate owoce np. śliwki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation