Kuchnia

sałatki i nie tylko

Przepisy z jarmarku: Zapiekane faszerowane cukinie
Składniki dla 4 osób:
4-6 niedużych cukinii
ok. 400 g mięsa mielonego (albo mniej)
300-400g pieczarek
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
cebula (albo dwie)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, tymianek, papryka)
ser do zapiekania ok. 200g - tutaj bardzo zależy od użytego sera, osobistych i dietetycznych preferencji ;)
Przygotowanie:
Najpierw sos - podsmażyć cebulę, można dodać posiekany czosnek, potem posiekane pieczarki, dodać mięso, przyprawy, koncentrat.
Cukinie umyć, obciąż czubeczki, przeciąć na pół i nieco wydrążyć wewnątrz, żeby było miejsce na sos.
Nakładać sos.
Ja proponuję teraz włożyć do piekarnika na 15 minut, a potem wyjąć i przykryć serem i jeszcze zapiec 10-15 minut do roztopienia się sera. Wtedy cukinia będzie odpowiednio miękka, a ser się nie przypali.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation