Kuchnia

Desery

Ciasto z agrestem

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut), a następnie dodać do nich wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników (ja jednak zawsze mieszam delikatnie mąkę łyżką, biszkopt jest wtedy bardziej puszysty). Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm (ja piekłam z podwójnej porcji w blaszce 25x40cm). Piec w temperaturze 1600 przez 20 minut. Ostudzić.

Masa agrestowa:

700g dojrzałego agrestu (u mnie agrest czerwony)
200ml wody
2 budynie śmietankowe + 100ml wody
120g cukru
Obrany z końcówek agrest zasypać cukrem, zalać wodą (200ml) i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-6 minut, a następnie zblendować na gładki mus. Agrest ponownie podgrzać i dodać do niego dwa budynie rozmieszane w 100ml wody. Mieszać do chwili aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa śmietanowa:

400ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
150ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać do niej galaretkę i miksować do chwili aż masa będzie jednolita (uwaga - jeśli galaretka będzie ciepła, śmietana się zważy). Śmietankę szybko przełożyć na ciasto, wyrównać i włożyć do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation