Inne

Na zdrowie !!!

MASALA CHAI – KORZENNA HERBATA


Masala chai
herbata z korzennymi przyprawami

½ szklanki czarnej liściatej herbaty
2 laski cynamonu
10 strąków zielonego kardamonu
½ łyżeczki suszonego lub kandyzowanego imbiru
½ łyżeczki czarnego pieprzu, w ziarnach
½ łyżeczki różowego pieprzu, w ziarnach
½ łyżeczki goździków
¼ łyżeczki kolendry, w ziarnach
5-6 sztuk anyżu gwiaździstego
szczypta gałki muszkatołowej

Wersja dla zapracowanych:

Herbatę wymieszaj z pokruszonymi przyprawami, przesyp do słoika, szczelnie zamknij. Po kilku dniach, gdy aromat herbaty dobrze wymiesza się z aromatem przypraw, mieszanki będzie można używać do parzenia korzennej herbaty.

Wersja dla dokładnych:

Wszystkie przyprawy, oprócz imbiru i gałki muszkatołowej wsyp na suchą patelnię i praż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż zaczną pachnieć. Pokrusz z grubsza, na przykład w moździerzu i wymieszaj z herbatą, imbirem i gałką. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Uwagi:

Pomiń te przyprawy, których nie lubisz. Odpowiednio zwiększ wtedy ilość tych, które najbardziej ci smakują lub dołóż coś od siebie, np. kmin rzymski lub ziele angielskie.

Jeśli chcesz sprezentować komuś mieszankę masala chai, do słoiczka z nią dołóż 1-2 całe gwiazdki anyżu, dodatkowe strączki kardamonu, czy kawałek cynamonowej kory i dołącz kartkę z przepisem na parzenie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation