Kuchnia

kuchnia

8 oz fresh fettuccine (dry will work if fresh is not available)
1 large bunch swiss chard, stems removed, leaves chopped
1/2 cup parmasean cheese + additional for serving
1 medium onion, chopped
2 tbs olive oil, divided
1 clove garlic, diced
2 tsp red pepper flake
salt and pepper


280/5000
8 uncji świeżego fettuccine (suche działa, jeśli nie jest dostępny świeży)
1 duża pęczka szwajcarskich chardów, łodyg usuniętych, liście posiekane
1/2 szklanki parmezanu + dodatkowo do serwowania
1 średnia cebula, posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
sól i pieprz

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Po lśnieniu dodaj cebule. Gotuj bez przeszkód przez 10 minut. Zamieszaj raz cebulę i gotuj przez 10 minut. Dodaj odrobinę wody na patelnię i zamieszaj, uważając, by nie zadrapać żadnych zbrązowionych kawałków. Gotuj przez dodatkowe 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po 30 minutach suma cebuli powinna mieć kolor blond i mieć jamistą konsystencję. Aby uzyskać ciemniejszy kolor i bogatszy smak, kontynuuj gotowanie jeszcze przez 10 minut, w przeciwnym razie odłóż na bok.

Ogrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na dużym ogniu. Gdy jest gorący, dodaj płatek, czosnek, płatek czerwonej papryki, sól i pieprz. Sauté chard do zwiędnięcia, około 4 minut. Zdejmij z ognia i odłóż na bok, upewniając się, że zostawisz go na patelni.

Tymczasem napełnij dużą donicę wodą, obficie solą i doprowadzaj do wrzenia. Po osiągnięciu wrzenia należy dodać makaron. Gotować, aż makaron będzie al dente, około 3 minut na świeże fettuccine lub 8-9 minut na suszone. Przed opróżnieniem zdejmij 1/2 szklanki wody z makaronu i odłóż na bok.

Używając tego samego garnka z wcześniej, ciepłe chard na małym ogniu. Dodaj makaron i 1/4 szklanki parmezanu, delikatnie podrzucając. Dodaj karmelizowaną cebulę, mieszając, aby połączyć. Pracując w niewielkich ilościach dodawaj wodę z makaronu i pozostały parmezan, aż ser się roztopi, a sos pokryje makaron i boćwinę.

Podawać, podawać na wierzchu świeżym parmezanem i czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation