Kuchnia

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i ricottą

Z dodatkiem tartych orzeszków pinii oraz przyprawy kurkumy. Kurkumę dodaję zarówno do farszu jak i do ciasta pierogowego. Nadaje ona pierogom ładnego żółtego koloru. Do tego ciasta pierogowego dodałam o jedno jajko więcej niż zwykle, aby ciasto było bardziej twarde, jak przy klasycznych włoskich pierogach.

Ciasto pierogowe:
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżka przyprawy kurkumy
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła lub oleju
• 1 jajko + 1 żółtko (roztrzepane)
• około 1 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
• 3 ziemniaki, ugotowane i ostudzone
• 1 łyżka orzeszków pinii
• 100 g sera owczego ricotta w kawałku, tartego*
• 1 łyżeczka przyprawy kurkumy
• sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki: oliwa z oliwek, orzeszki pinii zrumienione na patelni, okruchy sera ricotta (dowolnie).

Wykonanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździeżem. Ziemniaki i orzeszki wymieszać z ricottą, kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej, jajko oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z oliwą, orzeszkami pinii i okruszkami ricotty.

* można zastąpić również ricottą z mleka krowiego, również sprzedawaną na wagę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation