Domowy zielnik:
A N Y Ż
Smak anyżu albo się kocha albo nienawidzi. Charakterystyczne gwiazdki pasują zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych. Dodaj go do wołowiny i cielęciny, to wzbogaci jej smak. Świetnie będzie współgrać ze słodkim pieczywem, ciastem kawowym i owocowymi kompotami.
B A Z Y L I A
Bazylia to idealne uzupełnienie wszelkich dań na bazie pomidorów – zup, sosów do makaronu, przecierów i sałatek. Dopełni smak zupy fasolowej, dań z zielonym groszkiem, a dodana do baraniny, wołowiny i cielęciny wyciągnie z nich jeszcze więcej smaku. Pamiętaj jeszcze o duecie bazylii i krewetek oraz bazylii i szpinaku, pachną i smakują wybitnie.
C H I L I
Chili, choć może to nietypowe połączenie, świetnie pasuje do czekolady. Dopełni ostre sosy i potrawy mięsne, szczególnie gulasz. Dodaj je także do duszonych warzyw, chili con carne i curry aby podkreślić ich wyjątkowy smak.
C Y N A M O N
Wyobrażasz sobie szarlotkę bez cynamonu? Możesz go również dodać do babeczek, muf inek oraz różnego rodzaju ciast i ciasteczek. Cynamon uzupełni smak kawy i gorącej czekolady. Dorzuć szczyptę do kompotu z jabłek, grzanego piwa i wina, słodkich ziemniaków i dyni, a Twoje dania będą smaczniejsze.
C Z O S N E K
Czosnek bardzo lubi się z mięsem. Wyciągnie smak z czerwonego mięsa, dziczyzny, jak i drobiu. Dodaj go do sosu pomidorowego, pieczonych ziemniaków, warzyw z grilla, czosnek będzie ich idealnym dopełnieniem. Przygotuj twarożek na bazie białego sera i czosnku, to dobry pomysł na zdrowe śniadanie.
E S T R A G O N
Estragon dodany do marynat do mięs sprawi, że smak będzie bardziej wyrazisty. Dodaj go również do kalafiora, kapusty i brokułów, aby b były mniej ciężkostrawne. Ryby, sałatki, szparagi i pomidory to także duety w których estragon dobrze się odnajduje.
G O R C Z Y C A
Gorczyca przede wszystkim kojarzy się z musztardą, ale czy tylko do tego jest wykorzystywana? Mięso, wędliny i ryby oraz marynaty do kiszenia ogórków, grzybów i kapusty będą miały dużo uboższy smak, bez gorczycy.
G A Ł K A M U S Z K A T O W A
Pasztet i piernik muszą pachnieć gałką muszkatową. Ale czy tylko one? Dorzuć ją do pieczonego jabłka, ciasta z bananów i dyni, lodów waniliowych i bitej śmietany. Oprócz słodkich ciast, nada się również do szpinaku i pieczonego mięsa.
G O Ź D Z I K I
Goździki idealnie pasują do marynowanych owoców, jabłkowego i śliwkowego kompotu, szarlotki oraz ciasta z dyni. Dodaj je do gorących napojów: herbaty, grzanego wina i piwa, a wydobędą z nich głębię smaku. Jeśli myślisz, ze goździki pasują tylko do potraw słodkich, bardzo się mylicie! Wrzuć kilka do pieczonej wieprzowiny i marynat szynki. Zupy krem z pomidorów i z zielonego groszku lubią się z goździkami – szczypta dopełni smak.
I M B I R
To świetny kompan ziemniaków i fasoli, szczególności w postaci zup typu krem, ryżu, jajek i drobiu, jak również pasztetu i sosów. Co więcej imbir świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami. Dzięki niemu ciasta, ciastka i ciasteczka, a w szczególności pierniczki i herbatniki będą jeszcze pyszniejsze. Dodaj go do kompotu, likieru i marynat ogórków i dyni, będą do siebie pasować.
J A Ł O W I E C
Grillujesz? Musisz polubić się z jałowcem, który świetnie pasuje do potraw z grilla. Dodatkowo będzie pasować do dań z kapusty, marynat i kiszonek. No i nie ma rzecz jasna pasztetu z dzika bez jałowca. Dodaj go do potraw z dziczyzny, aby smakowały idealnie.
K O Z I E R A D K A
Kozieradka to kompan pieczywa, potraw mięsnych i makaronu. Sprawdzi się także jako dopełnienie marynat.
K A R D A M O N
Kardamon i kawa to idealne małżeństwo. Możesz go także dorzucić do ciasta, szczególnie na bazie kawy oraz do pierniczków, puddingu oraz likierów, szczególnie ziołowych.
You might also like:
MA==