Kuchnia

Kuchnia

MojeTworyPrzetwory: Powidła śliwkowe, bez cukru

Składniki:
śliwki - umyte, wydrylowane
szklanka wody na 4 kg wydrążonych owoców
opcjonalnie cukier - max. 200 g na 1 kg śliwek

duży garnek z grubym dnem, drewniana łyżka

Przygotowanie:
umyte, wydrylowane śliwki umieszczamy w garnku, podlewamy wodą i na wolnym ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając - ja mieszam co pół godziny, smażąc za pierwszym razem porcję z 4 kg przez 4-5 godzin ( w razie potrzeby dodać cukier, dokładnie wymieszać)
trzeba je na tyle odparować, żeby były gęste i odstawały od garnka, nie kleiły się do jego brzegów
zostawić, przykryte wystudzić do następnego dnia
ponownie rozgrzać, już tylko 1 godzinę mieszając od czasu do czasu
gorące nakładać do słoików, mocno zakręcić, zostawić do wystudzenia
wynieść w chłodne, suche, ciemne miejsce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation