Kuchnia

Kanapki

cubano sandwich czyli kanapka z grillowaną łopatką inspirowana filmem "Chef" - gruszka z fartuszka

Składniki (na 4 kanapki):
Na mięso:
- 750 g łopatki wieprzowej
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść melisy cytrynowej

Na kanapki:
- 4 krótkie bagietki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki musztardy dijon
- 8 plasterków sera edamskiego
- 8 plasterków szynki gotowanej
- 8 łyżek sałatki z ogórków (ze słoika)

Czosnek, melisę i miętę siekamy. Składniki na marynatę łączymy. Mięso oczyszczamy z błonek i przerostów. Nakłuwamy w kilku miejscach szpikulcem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Jeśli mamy wolnowar - przygotowujemy mięso w wolnowarze. Jeśli nie, wkładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 3 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy, aż wierzch się przyrumieni. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Następnie kroimy je na małe plasterki.

Rozgrzewamy grilla. Na aluminiowych tackach układamy przekrojone bagietki (środkiem do dołu). Gdy się przyrumienią zdejmujemy je z ognia. Na dolnych częściach bagietek układamy plasterki sera. Układamy je z boku na ruszcie, by ser się roztopił (ale bagietki nie powinny się przypalić). Na tacki wkładamy plasterki szynki oraz plasterki pokrojonego mięsa. W razie konieczności smarujemy mięso odrobiną oliwy. Grillujemy z dwóch stron, aż plasterki się przyrumienią, następnie nakładamy na roztopiony ser. Na wierzch nakładamy sałatkę z ogórków. Górne części bagietek smarujemy jogurtem wymieszanym z musztardą. Obie części łączymy. Podajemy na ciepło.

Smacznego seansu życzy gruszka z fartuszka! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation