Kuchnia

Tortilla

Quesadilla z kurczakiem i warzywami | Kwestia Smaku

300 g filetu z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 papryka
mała puszka (200 g) kukurydzy
300 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
2 łyżeczki masła
4 duże tortille (śr. 25 cm)
PRZYPRAWY DO KURCZAKA
2 ząbki czosnku, starte
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka płatków chili

Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz.
Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz.
Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu.
Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać z wybranymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA
SALSA POMIDOROWA
jogurt naturalny / kwaśna śmietana / SOS RANCZERSKI
świeża kolendra
WSKAZÓWKI
* Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie - dociskając go dłonią - ostrożnie obrócić wszystko o 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation