Kuchnia

Kulinaria

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem
(dla 4-6 osób)

2-3 łyżki mąki
500 g kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
3 łyżki oleju
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku
4 cm korzenia imbiru
1 czerwona papryczka chilli
2 kwaśne jabłka
5-6 suszonych moreli
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz i sól do smaku

Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju.
Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation