Design

Design

Brownie z chilli
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
6 jaj
300 g cukru
100 g mąki
70 g łuskanych włoskich orzechów
1/2-1 łyżeczki suszonych płatków chilli (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W międzyczasie, rozpuść czekoladę z masłem. Możesz to zrobić nad garnkiem z gorącą wodą lub szybciej - podgrzewając 3 x po 30s w mikrofali i mieszając po każdym etapie.
Jaja ubij mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, a później mąkę. Do masy jajecznej wmiksuj przestudzoną czekoladę i lekko wymieszaj z bardzo grubo posiekane orzechy oraz płatki chilli.
Spód i boki blachy wielkości 22-30 cm wyłóż pergaminem, ciasto wlej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz zaledwie 20-25 minut. Ja piekę w opcji podwójny dół+góra i trwa to ok 18-20 minut. Ciasto pozostawiam wciąż ciut wilgotne w środku (lekko klejący patyczek, albo lekko drżący środek po poruszeniu blachy) by nie wyschło, wówczas jest najsmaczniejsze.
Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Zazwyczaj piekę brownie wieczorem i odstawiam na noc do spiżarni. Najlepsze jest następnego dnia, gdy nieco "osiądzie" stając się bardzo wilgotne w środku. Najlepiej wstrzymać się z krojeniem, aż ciasto będzie całkiem wystudzone (ok 6 godzin). Podawaj pokrojone w kwadraty. Można oprószyć cukrem pudem lub gorzkim kakao lub zostawić z chrupiącą skórką na wierzchu. Jak kto lubi.

Uwaga - jeśli użyjecie mniejszej blachy, czyli powierzchnia ciasta będzie mniejsza, należy nieco przedłużyć czas pieczenia, by ciasto nie było całkiem mokre.
Aha, koniecznie upieczcie je we wtorek wieczorem - na środę :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation