Kuchnia

Słodkości

murzynek z jogurtem i malinami

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto murzynkowe:
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kakao
8 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
700 g jogurtu malinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
szklanka malin

Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować a następnie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.

Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation