Kuchnia

kurczak

Przepis na Pilaw - Obiading.pl

1 kilogram piersi z kurczaka
70 gramów masła
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka kolendry
400 gramów ryżu
4 szklanki bulionu z kurczaka
35 gramów suszonej żurawiny
60 gramów mrożonego groszku
pół łyżeczki kurkumy
80 gramów moreli (suszonych)
80 gramów orzeszków piniowych (uprażonych)
1 pęk liści kolendry

Etap 1: Roztapiamy masło w rondelku, kroimy cebulę i czosnek, po czym razem z wszystkimi przyprawami wrzucamy do rozpuszczonego masła. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
Etap 2: Gdy cebula nabierze pożądanego koloru, dodajemy pokrojone morele i ryż – wszystko dokładnie mieszamy.



Etap 3: Po kilku minutach mieszania do rondelka wlewamy bulion. Gotujemy przez kwadrans, doprowadzając do wrzenia. Gdy bulion wrze – wrzucamy pokrojone w kostki kawałki piersi z kurczaka.
Etap 4: Mieszamy potrawę i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka groszek, orzechy i żurawinę. Mieszamy i po minucie nakładamy na talerze, dekorując kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation